Over ons

‘Kinderen van nu weten heel goed dat baby’s niet uit de boerenkool komen, maar tegenwoordig weten heel veel kinderen niet meer waar de boerenkool vandaan komt!’

Ons doel
Stichting Schooltuinen Deventer heeft ten doel het spelenderwijs betrekken van kinderen bij de natuur en het hen laten telen van eigen gewassen. Zo leren ze waar het voedsel vandaan komt en wat er allemaal bij komt kijken voordat het op je bord ligt. Kinderen krijgen de kans om op een eigen stukje grond te wroeten in de aarde, te leren zaaien, planten, onkruid te wieden en de eigen oogst binnen te halen. In het vroege voorjaar ervaren ze het optrekken van de mist van het land en in de zomer schoffelen ze onkruid dat ze vervolgens zien verwelken onder de warme zon.

Ook het buiten in het veld klaarmaken van soep met groenten en kruiden uit eigen tuin hoort erbij. Evenals kruidenzakjes maken, een midzomerfeest en de verkoop van eigen gekweekte pompoenen op het oogstfeest van de Ulebelt of een bedankmaaltijd voor de vrijwilligers aan het einde van het seizoen.
Het boek en de dvd ‘De groene hemel, de kindertuinen te Amsterdam’ van Bert Ydema zijn een inspiratiebron voor ons.

De boodschap is ook: geen energie- en voedselverspilling. Een ander doel is om kinderen te stimuleren om gezond bezig te zijn: natuurlijk bewegen en lekker en gezond eten!