PGB-groep vindt rust in de tuinen

Voor het tweede jaar doet de PGB-groep van de Ulebelt mee aan de schooltuinen. Iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag zijn ze er te vinden. Ze genieten van de schooltuinen en komen er tot rust.

Een groep van tien kinderen met een persoonsgebonden budget (PGB) tuiniert onder leiding van Jopie Korteland en Linda Puyn, beiden werkzaam op de Ulebelt. Op zo’n honderd vierkante meter hebben ze gezamenlijk een aardbeienveld, een kruidentuin en zes tuintjes. Samen bepalen ze wat ze zaaien en planten.

“Het zijn kinderen tussen zeven en veertien jaar met een verstandelijke of psychische beperking”, vertelt Jopie. “We kijken een beetje waar ze zin in hebben: schoonmaakwerk of bloemen planten. Laatst heeft iemand een rekje gemaakt voor de komkommers. En tussendoor kunnen ze ook gewoon spelen.”

De kinderen zijn heel enthousiast en actief op de tuinen. Jopie: “Ze vinden het fijn om buiten te zijn, in de tuin te werken en dingen te zien groeien. En wat ze oogsten mogen ze mee naar huis nemen, als ze het lekker vinden. Maar het opvallendste vind ik, en dat zeggen ze zelf ook, is dat ze op de tuinen tot rust komen.”