Deventer schooltuinen groeien

Na een lange winter breekt het nieuwe seizoen aan voor de schooltuinen op de Ulebelt. Dit jaar doen twee basisscholen mee, maar ook kinderen met een rugzakje en een groep doven en slechthorenden van wooncentrum De Noorderbrug. Met de vingers in de aarde leren ze waar ons eten vandaan komt.

Met de winterjassen tot boventoe dicht beginnen de schoolkinderen van l’Ambiente en de Vijf-er afgelopen week aan hun eerste les op de tuinen bij de Ulebelt. Op het nieuwe ‘schoolbord’ bij de zitkring hangen lijsten met de gewassen die ze dit seizoen zaaien, poten en planten. Zo zullen er prei, andijvie en aardappelen groeien en ook wortelpeterselie, vlas en chioggia. Maar zover is het nog niet. Deze eerste keer krijgen ze allemaal een lapje grond waar ze hun naambordje bij plaatsen, en schuifelend en stampend leggen ze paadjes erop aan. Na het onkruid wieden, zaaien ze hun letter in tuinkers en gaan de piepers de grond en dan zit het er alweer op. Wekelijks zullen ze zien hoe de tuinen gaan groeien en bloeien.

Adoptie
Het is alweer het derde seizoen voor het schooltuinproject op de Ulebelt en telkens zijn er nieuwe ontwikkelingen. Zo tuinieren er naast schoolkinderen ook kinderen met een persoonsgebonden budget. En dit jaar voor het eerst gaat er een groep doven en slechthorenden van wooncentrum De Noorderbrug aan de slag. Om het tuinieren mogelijk te maken is Stichting Schooltuinen Deventer afhankelijk van sponsoring. Organisaties doneren geld en materialen, maar ook particulieren kunnen de jonge tuiniers ondersteunen door een tuin of een klas te adopteren of zelf de handen uit de mouwen te steken. Iedereen draagt bij aan het doel van de stichting om kinderen spelenderwijs te leren waar hun eten vandaan komt voordat het op hun bordje ligt.

Meer weten?
www.schooltuinendeventer.nl en @schooltuintjes