Scholieren poten eerste piepers

De eerste aardappelen en uien zitten in de grond op de schooltuinen in de Vijfhoek. Op 5 en 7 april trekken vier klassen van Montessorischool l’Ambiente met bolderkarren vol tuingereedschap richting hun nieuwe tuintjes op de Ulebelt. Met regen en zonneschijn zullen ze straks zien hoe alles groeit.

Een leerkracht, een ouder en zo’n dertig kinderen uit groepen drie tot en met zes lopen door de wijk naar de schooltuinen op de Ulebelt. Daar wacht Angelique van Til, van Stichting MeeMaken voor educatieve en avontuurlijke projecten, hen op. Al hun tuingereedschap en pootgoed nemen ze mee het terrein op. Gezeten op een halve cirkel van boomstammen beginnen ze met uitleg van Angelique.

Dan gaan de handen uit de mouwen. Ieder kind krijgt vijf vierkante meter grond. Ze leren goed op de smalle paden te blijven en ieder verdeelt zijn tuin in vieren. Met harken en schoffels wieden ze een kwart ervan, om er twee rode en twee gele uien en twee pootaardappelen in te stoppen. “Let op: geen berg en dal”, roept meester Jans. De tuin moet mooi vlak zijn zodat het regenwater zich goed kan verspreiden.

Regen

Het schooltuinenproject gaat een tweede pilotjaar in na een gedwongen verhuizing. Andere scholen staan te trappelen om mee te doen, maar moeten helaas nog een jaar wachten. Dit jaar doen 120 kinderen van l’Ambiente mee. Op termijn is er plaats voor driehonderd tuintjes. De Stichting Schooltuinen Deventer wil kinderen leren waar voedsel vandaan komt en ze dit met de handen in de aarde laten ervaren.

Hoe diep moeten de aardappels de grond in, en heb je je stokje met wat er geplant is goed erbij geplaatst? Harken en schoffelen is beslist iets wat je moet leren, maar iedereen is ingespannen bezig en de kinderen helpen elkaar. Als de wekelijkse les voorbij is, spreekt Angelique de hoop uit op regen. Gelukkig komt er binnenkort ook een waterpomp. Bemodderd keren de kinderen terug naar school.

Alle foto’s van de eerste tuinlessen 2011.

no images were found